Cultura Pirotècnica a les falles. Festa i sentiment.

Rate this post

Les Falles que se celebren als diversos pobles del País Valencià són les celebracions festives més importants al voltant del canvi d’estació més esperat de l’any, la Primavera.

En aquestes festes, grups de gent construeixen falles amb un sentit irònic. Els fets de l’any són plasmats en aquestes construccions perquè el dia de Sant Josep (el dia marcat per l’església per esborrar les festivitats del canvi d’estació que es deurien fer el dia 21) el foc les esborri del mapa. Sembla ser com un ritual de purificació, tothom crema els fets que han marcat la societat.

Evidentment, aquesta “cremà” emociona a tota la gent. Però no només les “cremàs” de les falles emocionen el personal. Hi han altres actes en que molts ciutadans se’ls cau la llàgrima, i aquesta emoció és deguda a un ingredient que en tot el territori del País Valencià hi és molt present, la pirotècnia.

Durant les falles de València d’aquest any, he pogut comprovar com el poble es deleix amb les mascletàs, ovaciona els pirotècnics o els xiulen per el seu treball realitzat. I com aquests pirotècnics mantenen una tradició, i a l’hora busquen la innovació realitzant muntatges arriscats per l’aprovació del públic.

Impressionant sentir les “despertàs” amb els “trons de bac”, que només son legals per les festes de les falles. A Catalunya les matinades es fan amb Grallers, però al País Valencià, la gent es desperta al so de trons i masclets, potser perquè la gent s’arribi a despertar d’una vegada.

Heus aquí la Cultura Pirotècnica que, segurament va ser introduïda per els Àrabs i ha sigut mantinguda fins els dies d’avui. De tota aquesta cultura hi han molts estudiosos i molta gent aficionada que realitzen investigacions sobre els sentiments que generen les “mascletàs”, “cordàs”, “despertàs” i les falles en general.

Tota una cultura per descobrir…

Deixa un comentari

A %d bloguers els agrada això: