A Llívia, focs patrimonials davant la Directiva Europea

Rate this post

L’ESCOLA DE LA FESTA DE LLÍVIA TREBALLARÀ EL FOC FESTIU

La Festcat, l’Escola de la Festa que tindrà  lloc a la vila cerdanya de Llívia entre el 12 i el 17 de juliol, mira enguany amb respecte i alhora amb preocupació la nova directiva europea de pirotècnica, amb la voluntat de contribuir a la sensibilització davant les nostres formes més patrimonials de foc festiu. Per això, a través de l’ensenyament i de la posada en escena de determinades manifestacions identitàries com la pirotècnia anomenada renaixentista, barroca o de pals, o les falles que ens arriben des de terres andorranes, la Festcat tindrà una cura molt especial per aquest vessant festiu.

Castells de focs a l’antiga

Els castells de focs renaixentistes -nascuts precisament en aquella época- van existir fins ben entrat el segle XX. Tenien un toc molt més artístic i personal que les modernes exhibicions pirotècniques, sovint massa uniformitzades. La Festcat de Llívia recupera i ensenya en aquest viatge pirotècnic cap a tècniques totalment artesanes una nova -i vella- manera d’entendre l’art del foc. El curs permetrà  de la mà  de l’Associació Els Tres Mosqueters, amb els seus professors Xavi Aranda i Jordi Bustos, conéixer la metodologia constructiva per elaborar figures -rodes, espirals, avets, vanos…- i estructures per a castells de focs tradicionals. Es tracta de figures de foc essencialment terrestres que no entren en la categoria d’espectacles públics de focs artificials en no tenir un caràcter aeri. El curs permet redescobrir del patrimoni pirotècnic davant les noves directrius europees poc sensibles a la festa.

Imatge extreta del bloc del taller: http://castellsdefocstradicionals.wordpress.com/

Falles pirinenques

Les falles roden en la nit de Sant Joan en bona part del Pirineu. Enguany arriben a l’Escola de la Festa de Llívia des d’Andorra. La falla tradicional andorrana s’aconseguia enfilant trossos d’escorça de bedoll assecats, separats de l’arbre a començament de juny, a l’extrem d’una branca llarga de boix. Actualment s’ha reemplaçat l’escorça per un paper encerat, mentre que la falla es fixa a l’extrem d’una cadena, fet que es tradueix en una major vistositat a l’hora de fer-la giravoltar al voltant del cos. La professora i fallaire, Mònica Almeyda, conduirà  aquest taller, que ha comptat amb la coordinació tècnica de la Comissió Focs de Sant Joan del Principat d’Andorra i del Centre de la Cultura Catalana del Principat d’Andorra. Es tracta de la primera cooperació de la Festcat amb aquest territori, i permetrà  treballar una fórmula de foc festiu no pirotècnic i, per tant, no sotmès a la nova directiva.

Activitats obertes a tota la població

El curs de castells de focs tradicionals i el de falles andorranes tindran també la seva cirereta especial quan la darrera nit de la Festcat, Llí­via aculli dues activitats obertes a la població, resultat del treball formatiu realitzat durant tota la setmana. Això divendres 17 de juliol, a les 22.30 h, des de l’esglèsia de Llívia, passant per la plaça Major i fins a la Vela de l’acordió, tindrà lloc per primer cop l’activitat de la Festa convidada, amb una cremada de falles andorranes. Llívia convida una festa d’un altre dels territoris històrics dels Països Catalans: Andorra. L’experiència i la saviesa popular dels fallaires andorrans haurà  servit perquè els alumnes de la Festcat elaborin les seves pròpies falles, d’arrel andorrana però posades en escena en terres cerdanes. Una litúrgia col·lectiva permetrà que neixi un riu de foc pels carrers de Llí­via.

Mitja hora més tard, a les 23 h, en el campus de l’Escola de Llívia, s’encendrà un castell de focs renaixentista. Consistirà  en un espectacle plàstic a imatge i semblança dels castells de focs fets a l’antiga, en els quals els focs són terrestres i no de projecció aèria. De la mà de l’Associació Els Tres Mosqueters i dels alumnes i professors participants, els espectadors realitzaran un viatge cap a temps pretèrits quan els ooooooooh d’admiració sorgien de formes i figures molt diferents a les que avui inunden les nostres festes majors. Simularà  el castell de foc que es va realitzar per la festa major de Vilafranca del Penedès l’any 1793 amb forma de piràmide. Va ser dissenyat per l’escultor Sebastià Guasch i els pirotècnics eren de Manresa. Tindrà una durada de deu minuts.

Deixa un comentari

A %d bloguers els agrada això: