10 anys compartint festes per a tothom

Rate this post

Quan una persona comparteix tot el que sap i el que va aprenent del dia a dia, està aportant el seu granet de sorra, perquè aquest coneixement sigui la llavor del qual pugui sorgir alguna experiència o vivència interessant. Quan un grup de gent treballa per ensenyar tot el complex sistema de cultura tradicional i popular dels Països Catalans, estan promovent que tot el treball d’aquelles entitats de cultura popular que moltes vegades se senten soles o desinteressades, tinguin una pervivència assegurada dins la actual societat que l’envolta.

Conec festes.org precisament des de que s’estava organitzant la IXª Mostra de Balls de Diables centenaris amb parlaments de Catalunya que es va celebrar el 15 i 22 de Maig del 2004 a Vilafranca del Penedès. Uns intercanvis de correus electrònics per promoure aquells actes van fer-me descobrir un portal impressionant sobre la Cultura Tradicional i Popular dels Països Catalans. Jo era un ignorant que només havia gaudit de la festa major del meu poble, a la qual s’anomena “la més típica”. I just per aquest nomenament no havia volgut interessar-me per les altres celebracions festives del territori…. Mirar cada setmana, festes.org era com comprar un sobre de “cromos” que comprava de petit, i em feia descobrir que els sistemes culturals de cultura popular, són molt vius i estan a molts pobles que no es diuen Vilafranca del Penedès.

Vaig conèixer personalment els qui estan darrera del projecte durant el Balldefoc 2005. Una trucada a les cinc de la tarda, mentre estàvem muntant tota la pirotècnia que es tenia que cremar aquella nit, m’informava que tres personatges venien a veure i gravar el Balldefoc. I a sobre exigien un balcó… Evidentment els hi vaig donar un balcó, però aquell balcó no tenia accés a l’interior de l’edifici. Per tant van tindre que accedir al balcó amb una escala i un cop es va acabar el Balldefoc, els vam fer esperar un ratet i els hi vam col·locar la escala perquè poguessin baixar.

Posteriorment vaig veure el primer salt de plens de Patum i he anat a moltes festes de Catalunya, he comprat llibres sobre dracs i follets, he conegut molta gent que tenen els mateixos interessos que jo, he anat moltes tardes a la Biblioteca de Catalunya a buscar informació amb el Manel, he vist vídeos del Nepal de celebracions festives amb alguna semblança a les nostres, vaig compartir un dia de gravació del DVD de la Fil·loxera amb uns banys al millor entorn natural del Penedès…

Tot això ho han volgut compartir amb mi, igual que jo he volgut compartir els llibres, documentació i fotografies que he anat trobant amb ells; igual que tot això està a l’abast de tots els que gaudeixen de les festes populars dels Països Catalans.

Companys seguiu així i felicitats per la feina feta durant aquests 10 anys!!!

Deixa un comentari